![]() |
Katki maddelerinin kaynaklari nelerdir? |
Gıda katkı maddeleri sağlığa etkilerinin yanında,elde edildikleri kaynaklar açısından da oldukça ilgi çekmektedir.Katkı maddeleri bitkisel veya hayvansal kaynaklı olabildiği gibi,sentetik olarak labaratuar ortamında da üretilebilir.
Katkı maddelerinin kaynakları önemlidir çünkü kişilerin inançları ve biraysel tercihleri ile ilgilidir.Bazı dinlerde bazı yiyecek ve içecekler yasaklanmıştır.Yasaklanan yiyeceklerden elde edilen bazı katkı maddeleri de bu dinin mensuplarınca tüketilmemektedir.Örnek olarak müslümanlar ve yahudiler domuz eti yemezler.Domuzdan elde edilen katkılara da hassasiyetle yaklaşmaktadırlar.
Dini inanç yanında bireysel beslenme tercihi de katkı maddelerini önemli kılmaktadır.Vejeteryanlar(hayvan eti yemeyenler) ile veganlar veya bir diğer deyişle sıkı vejeteryanlar(hayvan eti yemeyenler dışında süt ve yumurta gibi hayvan eti yemeyenler)katkı maddelerini önemsemektedirler.Bu gruptaki insanlar hayvansal kaynaklı katkıları içeren gıdalardan uzak durmaktadırlar.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonel Sınıflandırılması Nasıldır? '' yazımızda ilginizi çekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder