Bu Blogda Ara

Gıda katkı maddesi nedir?

Gıda katkı maddesi
Gıda katkı maddesi


Gıda katkı maddeleri en geniş anlamıyla ;'gıdalara ilave edilen maddeler''dir.Literatürdeki tanımı ise ''Tek başına gıda olarak kullanılmayan ve gıdanın tipik bir bileşini olmayan,besleyici değeri olsun veya olmasın gıdalara teknolojik amaçla katılan ,doğrudan veya dolaylı olarak gıdaların bir bileşeni haline gelen veya bunların özelliklerini değiştiren maddelerdir.''Bu tanım;yiyeceklerin üretim,paketlenme,taşınma ve depolanmaları sürecinde kullanılan maddeleri içermektedir.

Şayet bir madde bir yiyeceğe özel bir amaçla eklenmiş ise bu katkı maddesine direkt(dolaysız)katkı maddesi denir.Katkı maddesi denince ilk akla gelen bu katkılardır ve ürün etiketlerindeki ''içindekiler''kısmında yazılmışlardır.Örneğin üreteceğiniz meyve aromalı bir içecek,puding,yoğurt veya sakıza tat vermek istiyorsunuz.

Bunun yanında kalori değerinin düşük olmasını istiyorsunuz.Bu durumda düşük kalorili bir tatlandırıcı olan aspartamı kullanıyorsunuz.Kullandığınız aspartam bir direkt katkı maddesidir.Direkt katkı maddeleri gıda etiketlerine yazılmak zorundadır.

Dolaylı gıda katkı maddeleri ise,gıdanın paketlenme,depolanma ve diğer işlemleri esnasında çok az miktarlarda gıdalara karışan maddelerdir.Örneğin ambalaj için kullanılan maddelerin çok az miktarları depolanma süresince gıdaların içerisine geçebilmektedir.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Gıda katkı maddeleri gerekli midir? '' yazımızda ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder