Bu Blogda Ara

Gıda alışverişlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

Organik Alışveriş
Gıda alışverislerinde nelere dikkat etmeliyiz?


Gıda alışverişlerinde dikkat etmemiz gereken bir kaç önemli unsur bulunmaktadır.Bu yazıda ürünlerin son kullanma tarihi,sebzelerin taze olup olmasından behsetmeyeğim.Ürünlerin yapılışındaki içerindeki maddelerin ne olduğu ve nelerden uzak durmamız gerektiğini aktarmak istiyorum.Bu gıdaların arasında işlenmiş olanlarda olabilir etiketlerine bakmayı da ihmal etmeyin.

Bir atasözümüz var ''azı karar çoğu zarar'' diye.Belki ne zarar gelebilir ki diye düşünebilirsiniz.Her şeyin çoğu zarar olduğu gibi tam dengesini bilmemiz gerekiyor.Bugün Türkiye de yapılan gıda alışveriş sonrasındaki tüketimler neticesinde sağlığımız yinede bozulabiliyor.Bu genelde halsiz hissetmeler,ruh halimizde değişiklikler ve fiziksel olarak sağlığımızı olumsuz etkilemektedir.

Gıda alışverişlerinin çoğunluğunu ev hanımları yapsa da yinede alışverişe gitmeden önce bir liste yapmamızda yarar olacaktır.Bu liste içerisine aşağıda vermiş olduğum içeriklere mutlaka dikkat ediniz.

1-Şeker

Ruh halimizde değişime yol açan içeriklerin basında şeker gelmektedir.Biz farketsek de etmesek de yediğimiz bir çok ürünün içerinde yer almaktadır.Elinize aldığınız üründe şekerin farklı isimlerde gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz.Üzerinde yazan sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake yazılarının hepsi birer şekerdir.Dikkat edin hepsinde birebir isim olarak aynı sonundaki ''oz'' takısına dikkat edin.Şeker bir çok hastalığı beraberinde getiriyor.


2-Beyaz un

Beyaz unun içerisinde bulunan kalori ve yüksek glikoz açlık hissinin kaybolmasının önüne geçiyor.Beyaz un yerine daha çok arpa,yulaf ezmesi,kinoa gibi tahıl ürünleri tercih edilmelidir.

3-Aspartam

Aspartam bir metil ester olan bir tatlandırıcıdr.Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır.Herhangi bir zararı bulunamamışsa da şeker oranı yuksek olduğundan Fenilketonüri hastalarının kullanılmasında uyarı yazısı bulunmaktadır.


4-Monosyum Glumat

Ambalajlı gıdalarda kullanılır.Gıdaların tatlarını uzun süre korumları ve raf ömürlerini uzatmak için kullanılır.Ambalajlı olarak satılan her türlü ürünlerde bulunmaktadır.Ambalajla satılan cips,dondurulmuş gıda türü ürünlerden uzak durunuz

5-Hidrojenize yağlar

Bir nevi trans yağda dediğimiz hidrojenize yağlardır.Yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak kullanılır.İçerisinde trans yağ olan ürünleri tükettiğimizde kilo alarak yada kolestrolumuzun yükselmesine yol açar.Bunun yerine sızma zeytinyağı kullanmanızı öneririz

6-Gıda boyası

Gıdayı daha gösterişli renkli hale getirmek için kullanılır.Gıdaların tadını etki eder ve sağlığımızı tehdit eder.

Bu yüzden doğal yada organik ürünler tüketmeli ve sağlığımızı korumalıyız.Özellikle çocukların gelişimini etkilediğinden kesinlikle çocuklara bu süslü,renkli,tatlandırılmış gıdaları yedirmemek ve uzak tutmamız gerekir.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir?'' yazımızda ilginizi çekebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder