Bu Blogda Ara

Bir yılda ne kadar gıda maddesi tüketiyoruz?

gıda meddesi
Gıda Katkı Maddesi



Günümüzde gıda katkı maddelerinin kullanımı o kadar yaygınlaşmıştır ki katkısız ürün bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir.Üreticiler Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretim yapmaktadır ve katkı maddelerinin izin verilen sınırlar içerisinde kullanılmasında bir sınırlama yoktur.

Üreticiler için genel anlamda karlılık ön plandadır.Bu yüzden ;''Ürünler nasıl daha uzun ömürlü olur,nasıl daha lezzetli olur,nasıl albenili olur ve aynı zamanda nasıl daha ekonomik olur?''diye uğraşılmaktadır.''Nasıl daha az katkı maddesi kullabiliriz,katkı maddesi olmadan nasıl üretim yapabiliriz?''şeklinde bir endişe yoktur.Çünkü tüketicilerden bu yönde bir talep yoktur.Bunun sonucunda hazır ürün üretimindeki artışla birlikte katkı maddelerinin tületiminde de büyük bir artış söz konusudur.

Peki,bir yılda ne kadar katkı maddesi tüketiyoruz?Geleneksel beslenme tarzımız hazır gıdaalrdan büyük ölçüde arınmıştı.Ancak modern yaşam bizlerin beslenme tarzını da etkiledi.Artık her gün biraz daha fazla hazı gıda ve fast food tüketiyoruz.Yani ağırlıklı olarak batı tipi beslenmeye başladık.
ABD ve AB gibi batı tipi beslenmenin yaygın olduğu ülkelerde katkı maddelerinden zengin gıdalarla beslenme oldukça fazladır.Batı türü beslenen bir kişi yılda yaklaşık olarak 70 kg. katkı maddesi tüketmektedir.Yani yediği gıdaalrda yaklaşık 70 kg.katkı maddesi vardır.Bu miktar bir anlamda kendi ağırlığına tekabül etmektedir.
Ülkemizde de beslenme alışkanlıklarıvgün geçtikçe batı tarzına benzemektedir.Dolayısıyla katkı maddelerini az tüketme gayretiniz yoksa siz de yaklaşık olarak bu miktarda katkı maddesi tüketiyorsunuz dmeektir.Kendi ağırlığınız kadar katkı maddesi oldukça yüksek bir miktardır ve vücudumuzun besin olarak bunlara ihtiyacı yoktur.Bu yüzden ihtiyacımızın olmadığı ,zararlarıyla ilgili üzerinde çokça spekülasyonların yapıldığı katkı maddelerini tanımalı ve bu miktarı azaltmak için bir strateji geliştirmelisiniz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca '' Çörek otu hangi hastalıklara iyi gelir?'' yazımızda ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder