![]() |
Gıda Katkı Maddelerinin Fonksiyonel Sınıflandırılması Nasıldır? |
Gıda katkı maddeleri
EFSA,FDA ve Kodeks Alimentarius gibi bir çok kurum ve kuruluş tarafından farkl
şekillerde sınıflandılmaktadır.Burada sadece bir sınıflamaya bağlı kalmaksızın
katkı maddelerinin fonksiyonlarının anlaşmasına yönelik sade bir sınıflandırma
yapılmıştır.Buna göre katkı maddeleri fonksiyonlarına göre şekilde
sınıflandırılabilir:
Koruyucular:Mikroorganizmaların
neden olduğu bozulmalara karşı koruyarak raf ömrünü uzatırlar.Böylelikle
gıdaların bozulması ve bazen de gıda zehirlenmesi gibi olaylar önlenmiş olur.
Gıda asitleri:Gıdaya belirli bir
ekşiliğin yada keskin tadın verilmesi için kullanılır.Asitler ekşiliğin yanında
gıdanın korunmasına,rengin değişmemesine ve unlu mamüllerinin kabarmasınada yol
açar.
Tamponlar:Asitliğin veya
alkaliliğin belirli bir seviyede kalmasını sağlar
Emilgatörler:Yağda ve suda karışan
maddelerin birlikte tekdüze karışmasını sağlar.Yağ ve suyu homojen olarak
karıştıramazssınız ancak emülgatör eklenmesiyle bu sağlanabilir.
Tatlandırıcılar:Şeker tadı verilmesini
sağlar.Bunların bir kısmı şekerden daha düşük kalorili olup daha çok tat
verdiği halde,sekerle benzer kalori düzeylerine sahip olanlarıda vardır.
Antioksidanlar:Yağların havadaki oksijenle
tepkimeye girerek okside olmasını dolayısıyla bozulmasını
engellerler.Böylelikle yağların acılaşması,tatların bozulmasını ve renklerinin
değişmesi önlenmiş olunur.
Lezzet Attırıcılar:Gıdanın lezzet ve/veya
kokusunu geliştirirler.Bunu yaparken gıdanın kendi orjinal tat ve kokusu
değişmeden kalır.
Lezzetlendirciler:Üretim esnasında
kaybedilen lezzeti sağlar ve gıdayı daha lezzetli yapar.
Renklendiriciler:Gıdalara renk verir
veya renklerini attırırlar.
Renk tutucular:Gıdanın rengini korur
veya kuvvetlendirirler.
Topaklanmayı
önleyiciler:Tuz ve benzeri halindeki ürünlerin serbestçe akmaları için topaklanmayı
engellerler.
İtici gazlar:Gaz veya uçucu sıvı
yapısında olup gıdanın bir kaptan ayrılmasını sağlarlar.
Nem Tutucular:Havadaki nemi emerek
kurutulmuş meyve gibi gıdaların nemlenmesini engellerler.
Stabilizörler:Bir gıdadaki
maddelerin tekdüze dağılımını ve mevcut rengin korunmasını sağlarlar.Genellikle
emülgatörlerle beraber kullanılırlar.
Un beyazlatıcılar:Unun beyazlatması için
kullanılırlar.
Un terbiye ajanları:Unlu mamüllerin
kalitesini ve görünüşünü degiştirirler.
Kaplama ajanları:Şekerleme veya
turunçgillerle parlak bir görünüm vermek veya koruyucu bir kaplama sağlamak
amacıyla kullanılırlar.
Köpüklenmeyi
önleyiciler:Köpük oluşmasını engelleyerek kaynama esnasında yüzeyde istenmeyen bir
tabaka oluşmasını önlerler.
Koyulaştırıcılar:Dokuyu
geliştirmek,kıvamını attırmak ve tekdüze kararlılığı sağlamak amacıyla
kullanılırlar.
Jelleştiricler:Gıdalara jel kıvamını
vermek için kullanılırlar.
Paketleme gazları:Havayla irtibatı
olduğunda bozulmaya yatkın olan gıdaların paketlenmesinde havanın yerine
kullanılırlar.Gıda etiketinde
görünmeyebilirler.
Bağlayıcılar:Metal iyonlarını
kendilerine bağlayarak inaktif kalmalarını sağlarlar.
Kabartıcılar:Gaz üreterek hamurun
kabarmasını sağlarlar.
Serbest bıraktırıcı
ajanlar:Gıdaların;üretildikleri makine,kalıp veya paketleme materyallerine
yapışmasını engellemek için kullanılırlar.
Taşıyıcı ve taşıyıcı
çözücüler:Katkı maddesinin fonksiyonunu değiştirmeden,daha kullanışlı ve etkin
olmasını temin etmek için kullanılırlar.
Hacim attırıcılar:Bir gıdanın enerji
değerini arttırmadan hacmini arttırmak amacıyla kullanılır;daha çok diyet
ürünlere sindirilmeyen lifli gıdalar olarak eklenirler.
Sertleştiriciler:Meyve ve sebzede
katılık veya gevrekliği sağlamak,jellerde ise sağlamlığı artırmak amacıyla
kullanılırlar.
Maya için besinler:Mayalar,mayalanmayı
sağlayan tek hücreli canlılardır.Uygun ortam bulduklarında yaşamak için uygun
besin maddesi tüketirler ve bunun sonunda gaz üretirler.Örneğin hamura
katılırsa ,mayalanma gerçekleşir ve üretilen gaz hamurun kabarmasını sağlar.Maya
için besinler,mayaların bulunduğu ortama katılarak mayalanmanın verimli
olmasını sağlarlar.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Gıda katkı maddesi yiyeceklere hangi amacla katılır? '' yazımızda ilginizi çekebilir.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Gıda katkı maddesi yiyeceklere hangi amacla katılır? '' yazımızda ilginizi çekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder