![]() |
Gıda katkı maddeleri gerekli midir? |
Vücudumuzun
temel besin öğelerine ihtiyacı vardır.Bunlar
genel olarak vitaminler,mineraller,karbonhidratlar,proteinler ve yağlar
olarak sınıflandırılabilir.Örnek vermek gerekirse vitaminler için C ve B
vitaminleri,mineraller için demir ve çinko ,karbonhidratlar için nişasta ve
şeker,proteinler için et ve baklagiller gibi proteinden zengin gıdalar,yağlar
için ise iç yağı ve zeytinyağı verilebilir.
Protein ,yağ ve karbonhidratların
belli oranda birbirlerine dönüşmeleri mümkün olmaktadır.Ancak proteinleri
oluşturan bazı amino asitler ile yağları oluşturan bazı yağ asitlerinin
vücudumuzda sentezi mümkün olmadığından ,vitamin ve minerallerde olduğu gibi
mutlaka dışarıdan gıdalarla alınmaları gerekmektedir.Yeteri kadar alınamadığı
zaman eksiklik düzeylerine bağlı olarak bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
''Gıda katkı maddeleri ,gıdalarla
mutlaka almak zorunda olduğumuz besin öğelerinin neresinde
bulunmaktadır?sorusuna verilecek cevap;''Hiçbir yerinde olacaktır.Çünkü gıda
katkı maddeleri gıda maddesi değildir.Yani besleyici değerleri
yoktur.Dolayısıyla beslenmemiz için katkı maddelerine ihtiyacımız yoktur.
Burada bazı
istisnaları da belirtmekte fayda vardır.Yağlardan elde edilen bir monogliserit
elbette yağlar gibi enerji verir.Ancak hiçbir gıdaya ''enerji versin''diye
monogliserit eklenmez,emülgatör özelliğinden dolayı eklenir.Enerji versin
istiyorsanız kimyasal işlemler sonucunda elde edilen monogliserit yerine yağın
kendisini tüketirsiniz.Bir gıdaya antioksidan özelliğinden dolayı C veya E
vitamini eklendiyse ,burada amaç ürünün vitamin değerini artırmak
değildir.
Vitamin eksikliğimiz varsa vitamin tableti alarak tedavi
olmalısınız.Ancak bir bölgede bazı vitaminlerin yaygın eksikliği varsa vitamin
desteği için bazı vitaminler ürünlere katılabilir.Gıdaların üretilmesi
sürecinde bazı vitaminler bozulmaktadır.Azalan vitamin miktarını yerine koymak
için de vitaminler eklenmektedir.Gıdaları doğal haliyle tüketecek olsak bu
vitamin azalması da kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Günümüzde dünya
nüfusunun çoğunluğu şehirlerde yaşamaktadır.Şehirde yaşayanların kendi
yiyeceklerini kendilerinin yetiştirme ve üretme imkanları yoktur.Bunun yanında
birçok insan ,hızlı yaşamın gereği olarak hazır gıdaları fazlaca tüketmek
zorunda kalmaktadır.
Günümüzün yaşam tarzı nedeniyle hazır gıda tüketimi neredeyse
kaçınılmaz hale gelmiştir.Gıda katkı maddeleri kullanılmaksızın üretilen
gıdaların bozulması katkı maddesi içerenlere göre daha hızlı olmaktadır.Raf
ömrü azaldığı için maliyet yükselmektedir.Marketlerde satışa sunulan ürünlerin
maliyetini düşürmek,raf ömrünü uzatmak ve diğer markalarla rekabet etmek gibi
faktörler ticari açıdan katkı maddelerini kullanmayı zorunlu hale
getirmektedir.
Gıda katkı maddeleri kullanılmadan
üretilen bir ekmek daha kolay küflenir.Dolayısıyla taze tüketilmek zorunda
kalınır.Tuz ,katkı maddesi içermezse kolayca toparlanır.Katkı maddesi
kullanılmadan yapılan yapılan bir dondurma kolayca buz kristallerine
dönüşebilir.Aslında farkında olmadan birçok katkı maddesini mutfaklarımızda
kullanmaktayız.Yaygın olarak kullandığımız tuz,baharatlar,soda ve sirke bir
türlü katkı maddesidir.
Sonuç olarak
diyebiliriz ki gıda katkı maddelerini kullanmak besin ihtiyaçlarımızı
karşılamak açısından gerekli olmamakla beraber,günümüz yaşam tarzı bu maddeleri
kullanmayı kaçınılmaz hale getirmektedir.Gıda katkı maddeleri kullanılmadan
üretilebilen hazır gıdaların sayısı oldukça azdır.
Ancak tüketicilerin katkı
maddesi içermeyen veya muadillerine göre daha az katkı maddesi içeren ürünleri
tercih etmesi,zaman içerisinde üreticileri katkı maddelerini daha az kullanmaya
teşvik etmektedir.Nitekim tüketici bilincinin gelişmesine paralel olarak,gün
geçtikçe üretilen katkısız ürün miktarı artmaktadır.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Gıda alışverişlerinde nelere dikkat etmeliyiz? '' yazımızda ilginizi çekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder