Bu Blogda Ara

Gıda katkı maddeleri gerekli midir?

Gıda katkı maddeleri
Gıda katkı maddeleri gerekli midir?


Vücudumuzun temel besin öğelerine ihtiyacı vardır.Bunlar genel olarak vitaminler,mineraller,karbonhidratlar,proteinler ve yağlar olarak sınıflandırılabilir.Örnek vermek gerekirse vitaminler için C ve B vitaminleri,mineraller için demir ve çinko ,karbonhidratlar için nişasta ve şeker,proteinler için et ve baklagiller gibi proteinden zengin gıdalar,yağlar için ise iç yağı ve zeytinyağı verilebilir.
Protein ,yağ ve karbonhidratların belli oranda birbirlerine dönüşmeleri mümkün olmaktadır.Ancak proteinleri oluşturan bazı amino asitler ile yağları oluşturan bazı yağ asitlerinin vücudumuzda sentezi mümkün olmadığından ,vitamin ve minerallerde olduğu gibi mutlaka dışarıdan gıdalarla alınmaları gerekmektedir.Yeteri kadar alınamadığı zaman eksiklik düzeylerine bağlı olarak bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
''Gıda katkı maddeleri ,gıdalarla mutlaka almak zorunda olduğumuz besin öğelerinin neresinde bulunmaktadır?sorusuna verilecek cevap;''Hiçbir yerinde olacaktır.Çünkü gıda katkı maddeleri gıda maddesi değildir.Yani besleyici değerleri yoktur.Dolayısıyla beslenmemiz için katkı maddelerine ihtiyacımız yoktur.
Burada bazı istisnaları da belirtmekte fayda vardır.Yağlardan elde edilen bir monogliserit elbette yağlar gibi enerji verir.Ancak hiçbir gıdaya ''enerji versin''diye monogliserit eklenmez,emülgatör özelliğinden dolayı eklenir.Enerji versin istiyorsanız kimyasal işlemler sonucunda elde edilen monogliserit yerine yağın kendisini tüketirsiniz.Bir gıdaya antioksidan özelliğinden dolayı C veya E vitamini eklendiyse ,burada amaç ürünün vitamin değerini artırmak değildir.
Vitamin eksikliğimiz varsa vitamin tableti alarak tedavi olmalısınız.Ancak bir bölgede bazı vitaminlerin yaygın eksikliği varsa vitamin desteği için bazı vitaminler ürünlere katılabilir.Gıdaların üretilmesi sürecinde bazı vitaminler bozulmaktadır.Azalan vitamin miktarını yerine koymak için de vitaminler eklenmektedir.Gıdaları doğal haliyle tüketecek olsak bu vitamin azalması da kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Günümüzde dünya nüfusunun çoğunluğu şehirlerde yaşamaktadır.Şehirde yaşayanların kendi yiyeceklerini kendilerinin yetiştirme ve üretme imkanları yoktur.Bunun yanında birçok insan ,hızlı yaşamın gereği olarak hazır gıdaları fazlaca tüketmek zorunda kalmaktadır.
Günümüzün yaşam tarzı nedeniyle hazır gıda tüketimi neredeyse kaçınılmaz hale gelmiştir.Gıda katkı maddeleri kullanılmaksızın üretilen gıdaların bozulması katkı maddesi içerenlere göre daha hızlı olmaktadır.Raf ömrü azaldığı için maliyet yükselmektedir.Marketlerde satışa sunulan ürünlerin maliyetini düşürmek,raf ömrünü uzatmak ve diğer markalarla rekabet etmek gibi faktörler ticari açıdan katkı maddelerini kullanmayı zorunlu hale getirmektedir.
Gıda katkı maddeleri kullanılmadan üretilen bir ekmek daha kolay küflenir.Dolayısıyla taze tüketilmek zorunda kalınır.Tuz ,katkı maddesi içermezse kolayca toparlanır.Katkı maddesi kullanılmadan yapılan yapılan bir dondurma kolayca buz kristallerine dönüşebilir.Aslında farkında olmadan birçok katkı maddesini mutfaklarımızda kullanmaktayız.Yaygın olarak kullandığımız tuz,baharatlar,soda ve sirke bir türlü katkı maddesidir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki gıda katkı maddelerini kullanmak besin ihtiyaçlarımızı karşılamak açısından gerekli olmamakla beraber,günümüz yaşam tarzı bu maddeleri kullanmayı kaçınılmaz hale getirmektedir.Gıda katkı maddeleri kullanılmadan üretilebilen hazır gıdaların sayısı oldukça azdır.
Ancak tüketicilerin katkı maddesi içermeyen veya muadillerine göre daha az katkı maddesi içeren ürünleri tercih etmesi,zaman içerisinde üreticileri katkı maddelerini daha az kullanmaya teşvik etmektedir.Nitekim tüketici bilincinin gelişmesine paralel olarak,gün geçtikçe üretilen katkısız ürün miktarı artmaktadır.
Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ''Gıda alışverişlerinde nelere dikkat etmeliyiz? '' yazımızda ilginizi çekebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder